“Ce-am putea face noi, vicioşii?”

 Pare o idee trăsnito-năstruşnică dar tocmai de aceea are şanse mari de reuşită …

Patrick Andre de Hillerin

< Să ne share-uim viciul
Statul strânge anual, de la fumători și băutori, 250.000.000 de euro. Este celebra taxă de viciu introdusă de Eugen Nicolăescu în 2006. Pentru fiecare 1.000 de țigări fumate, un fumător plătește 10 euro statului român. Pentru fiecare litru de alcool pur consumat (oare cine bea alcool pur?) statul primește 2 euro. În fine, se strâng, așa cum spuneam, cam 250 de milioane de euro pe an. Ca fumător, plătesc, după calculele mele, cam 146 de euro pe an drept taxă de viciu. Nu știu unde se duc acești bani, nu știu ce se întâmplă cu ei. Cel mai probabil sunt folosiţi de către Ministerul Sănătăţii pentru a acoperi găurile din ce în ce mai mari din bugetul propriu, găuri date de către angajații ministerului prin achiziții publice și programe naţionale mânărite la infinit. Să f…ie sănătoși. Până când vom avea cu adevărat justiție, până când vom avea cu adevărat societate civilă interesată de ce se întâmplă, iar nu de absorbirea de salarii din fonduri europene, până când se vor rezolva furturile și delapidările din sistem, noi, fumătorii și alţi vicioși am mai putea face și altceva.
Mă uit la nenumăratele campanii prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru ajutorarea unor copii care au nevoie de tratament și/sau operaţii în străinătate. Statul român ar trebui să plătească aceste servicii medicale, dar, de cele mai multe ori, nu o face. Dacă nu ești Cristi Minculescu și nu ţi-ai distrus ficatul cu alcool, aproape că nu ai nicio șansă să primești bani pentru proceduri medicale în străinătate.
Ce-am putea face noi, vicioșii? Mult.
Lovindu-mă recent de cazul Dianei Macar (care are nevoie de vreo 150.000 de euro) m-am gândit, poate prea avântat, că dacă am reuși să ne strângem într-un grup caritabil virtual de 100.000 de vicioși, am putea salva anual viețile a minim 5 copii pe care statul către care părinții lor plătesc impozite nu vrea să le salveze.
Nu e mare lucru. Ne facem un grup pe Facebook, în care nu acceptăm decât fumători și social drinkers (pot fi și heavy drinkers, dar să mai țină minte de ce sunt acolo). Fiecare membru al grupului are o singură obligație: să doneze, de-a lungul anului, 6 euro pentru unul dintre cazurile pe care le adoptăm. Atât. 6 euro, echivalentul a două pachete de țigări. Putem să ne rupem de la gură suma asta. Dacă ne strângem 100.000, vom putea dona 600.000 de euro. Banii ăștia, însemnând 2 pachetete de țigări pentru fiecare, pot salva viețile a 5-6 sau chair mai mulţi copii.
Banii nu vor fi vărsaţi într-o pungă comună gestionată de către cineva, ci în conturile cazurilor respective, ca să nu avem discuţii.
Gândiţi-vă. Mie mi se pare fezabil. Grupul de FB se cheamă 100.000×6. Am adăugat câţiva oameni. Voi mai adăuga, iar ei pot adăuga la rândul lor. Hai să facem ceva, fumători nenoriciţi ce suntem! >

10 thoughts on ““Ce-am putea face noi, vicioşii?”

  1. M-a făcut să-mi pară rău că m-am lăsat demult de fumat ! 🙂
    Să ai o săptămână ușoară, Doru !

  2. Super idee!
    Eu nu fumez, nici nu beau, dar vreau să dau 6 euro pentru copii.
    Se acceptă şi alt tip de vicioşi ? 🙂

  3. Pingback: Decalog « Colţu' cu muzică

  4. Esti nebun ?!!! Nici un fumator n-ar renunta la 2 pachete de tigari in scimbul salvarii vietii cuiva…nici macar a propriei vieti!!! Las la o parte ca mai nou “unii ” fumatori au inceput sa fumeze …”penale” . Daca esti sau ai fost vreodata fumator stii ce-s alea , daca nu , consider-o doar o , chestie …la figurat . O saptamana excelenta, iti doresc in continuare incepand chiar de… acum!

Comments are closed.