Comasarea – apa nebuniei

< Un mare vrăjitor, vrând să distrugă un regat, a turnat o băutură vră­jită în puţul de unde beau toţi locuitorii lui. Oricine bea din apa aceea înnebunea.
A doua zi de dimineaţă, a băut din ea toată populaţia şi toţi şi-au pierdut minţile, afară de rege, care avea un puţ doar pentru el şi pentru familia lui, la care vrăjitorul nu putea să ajungă. Alarmat, regele a încercat să ţină în frâu poporul, luând o serie de măsuri de siguranţă şi de sănătate publică: dar poliţaii şi inspectorii băuseră din apa otrăvită şi socoteau că deciziile regelui erau o absurditate, hotărând să nu le respecte cu nici un chip.
Când luară cunoştinţă de acele decrete, locuitorii regatu­lui rămaseră încredinţaţi că suveranul înnebunise, şi acum scria lucruri fără sens. Strigând, o porniseră spre castel şi-i ceruseră să abdice.
Disperat, regele a fost de acord să părăsească tronul, dar regina l-a oprit, zicând: „Să mergem acum şi noi până la fân­tână şi să bem din ea. Astfel vom fi şi noi la fel ca ei.”
Zis şi făcut: regele şi regina au băut din apa nebuniei şi-au început numaidecât să îndruge lucruri fără noimă. Su­puşii lor s-au căit pe loc de vreme ce regele dovedea atâta înţelepciune, de ce să nu-l lase să-şi cârmuiască ţara?
Şi ţara a trăit mai departe în pace, deşi locuitorii ei se comportau în chip foarte diferit de vecinii lor. Regele a putut să cârmuiască până la sfârşâtul zilelor sale >.

(PAULO COELHO – Veronika se hotărăşte să moară)

10 thoughts on “Comasarea – apa nebuniei

  • Bată-l, (de)zbată-l de holism şi ireductibilitatea întregului la suma părților sale …
   Mulţumesc! (Este intersantă cartea?)

 1. Îmi plac tare mult parabolele lui Coelho. Au multă înţelepciune în ele şi seamănă teribil cu…realitatea.
  O seară frumoasă! 🙂

 2. Intrebarea, de-a dreptul hamletiana, generata de parabola, ar suna cam asa: bem sau nu bem apa din fantana vrajita?

  • Nu ar fi mai bine să-l căutăm pe marele vrăjitor şi să-l determinăm “să-şi întoarcă mila şi milosârdia către noi” ?

Comments are closed.