Prin preajma din preajmă, creştini dumneavoastră!

Domnul Cristian Cocea în Cuvinte vii scrie, inconfundabil, că “În preajma Crăciunului, uimitorul eveniment al Întrupării Cuvîntului, bloggerii ar trebui să se oprească din trăncăneală și să cedeze locul în pagină marilor spirite ale omenirii.”
Am îndrăgit, necondiţionat, îndemnul întru blândeţe, ostoire şi implicit sugestia să-mi mai trag, scrie-s-ar, sufletul. Mi-a mai plăcut şi cuvântul vechi, întrupând şi el, “în preajma”. Poate am scârţâit un pic, dar doar un pic, la “mari spirite”, greu, la o adică, de stabilit o ordine ce-ar aduce dezordine …
Dar m-am potolit. Am lăsat, pentru postarea de azi, întâmplarea să decidă. Primul fişier deschis mi-a readus nespus de cumpănitele cuvinte ale lui Ionel Teodoreanu despre domnul Mihai Eminescu, dintr-o carte mult cetită şi recetită, Masa umbrelor:

“Venea cu fluturii de noapte, încărcat de taină şi tăcere, stătea cu ochii toropiţi şi musteaţa grea, şi iar  pornea. Uneori se aşeza în cerdac pe un scaun, într-o uitare de toate, cântând încetişor pentru el, ca o ulucă de toamnă.

Am un pom în bătătură
L-aş tăia să-l bag în casă
Ramurile nu ma lasă.

Apoi pleca: singur.
Nu încăpea nicăieri, în nici-o casă, în nici-o minte, în nici-un prezent: ramurile.”

Apoi, am adăstat la domnul Bogdan Ulmu, cetind “Ştiri şi neştiri, în neştire…”
De acolo am venit cu o altă dorinţă de înduplecare: Hai, lăsaţi prostiile mondene și treceţi să împodobiţi bradul, creştini dumneavoastră!

Îmi permit să completez: şi bradul şi, îndeosebi, cugetul! De ne-o fi să fie prin preajmă!

11 thoughts on “Prin preajma din preajmă, creştini dumneavoastră!

 1. Eu bradul il impodobesc maine, astazi am trecut pe aici sa te colind, vreau sa am timp sa trec pe la toti dar am inceput cu cei mai dragi sufletului meu. Iti doresc sa ai Sarbatori frumoase, sufletul linistit, Mos Craciun sa iti aduca ce vrei tu. Colinda asta am ales-o special pentru tine, din tot sufletul.

  • Mai după amiază …
   Acum nu am cum să accesez fişierul …
   De mulţumit, însă, am cum!
   Şi am şi de ce …
   Toate cele bune!

 2. Să ne fie cugetul limpede şi sufletul curat în zilele astea de Sărbătoare! Bune îndemnuri găsit-am prin paginile dumneavoastră, drept pentru care spun mulţumesc şi să vă fie viaţa frumoasă!

  • Găsit-am şi apoi regăsit-am, în necuprinsa lumea a blogosferei, prieteni fără de pereche …
   Mulţumesc!

 3. La fel ca Luna Patrata, si eu bradul mi-l impodobesc maine 🙂 Cat despre impodobirea cugetului, niciodata nu reusesc sa nimeresc globul cel mai bun, mereu mai pun cate unul si tot mereu am impresia ca as fi putut s-aleg, in locu-i, un altul si mai nobil, si mai cald, si mai frumos…
  Pe maine, Doru! 🙂

  • Pe azi, prietene!
   Am promis un mail, mă ţin de cuvânt …
   După reply din wordpress fug în mail pentru send!
   Toate cele bune!

 4. Sărbători minunate, în sunet de colinde, miros de brad și cozonaci, clinchet de clopoței argintați și zeci de daruri sub pom.Bucurie alături de cei dragi și sănătate cât cuprinde! Crăciun luminos! 🙂

Comments are closed.