Pilula între intuitiv, discursiv, olfactiv şi lumea oablă

Rătăcind prin satul mondial am găsit la cei de la AGERPRES o ştire, aparent banală despre ce se mai cercetează în lumea asta largă, oficial astăzi numărând şapte miliarde de pământeni.
Aşa am aflat, iniţial surâzând, apoi încrâncenând (este, recent, un domn care presupune că procedez de manieră arogantă, mă rog) că sunt gânduri mai mult decât serioase în fabricarea unor pastile care se vor lua pentru ca transpiraţia să miroasă frumos şi că acest încă nefapt este ultima invenţie anunţată în materie de cosmetice într-o vreme când a cosmetiza e imperativ mondial. Ştirea continuă să detalieze, sumar, că acest fel de parfum care se înghite, aflat în faza de dezvoltare, modifică, potrivit creatorilor săi, procesele naturale ce ţin de metabolism, eliberând molecule parfumate prin piele, în transpiraţie, relatează 7sur7.be.
Presupunearea continuă şi afirmă că prin aceste hapuri, de le mai spune, în limbaj derutanto-mofturos, preparate farmaceutice, transpiraţia “ar căpăta” (de aceea scriam presupunere) un parfum plăcut şi – pentru că toţi suntem unici din punct de vedere genetic -, transpiraţia fiecăruia va avea un miros unic. Autoarea conceptului este Lucy McCrae, care s-a asociat cu biologul Cheref Mansy pentru a realiza pastilele parfumate.
Cum toate-s anapoda şi tind către alandala mai aflu, tot în acelaşi articol că un alt sector al cosmeticii, cercetătorii de la L’Oreal lucrează la capsule de cremă şi comprimate care să împiedice încărunţirea. Lansarea lor este prevăzută pentru 2015.

Ajung să gândesc cu senină celeritate (e drept, uşor sarcastică) la timpul când luând pilula cuvenită vom înţelege pars pro toto (părţile se submează întregului) şi totum pro parte (întregul pentru părţi) categoriile aristoteliene Substanţa, Cantitatea, Calitatea, Relaţia, Locul, Timpul, Poziţia, Averea, Pasiunea, Acţiunea care au suscitat şi vor mai suscita, încă, atâtea aiuritoare controverse…

Sarcasmul, poftim, acrimonia, vine de la gândul că aflat-am de la Nassim Nicholas Taleb  că şi Viagra, cea care “a schimbat dispoziţia mentală şi moravurile pensionarilor” a fost descoperită accidental, căutându-se un leac pentru readucerea în limite normale şi combaterea hipertensiunii arteriale …

Amintindu-mi, la ieşire, de muzica folk pot susţine că Dinu Olăraşu e un vizionar :

Dacă toţi am bea parfum
Din cupe subţiri, din căni de tablă
Ar mirosi mai frumos lumea asta
Lumea asta nebună şi oablă …

Dacă toţi am bea parfum,
Dimineaţa puţin, seara mai mult,
Ar mirosi poate în jur
A frumuseţe venind de demult …

6 thoughts on “Pilula între intuitiv, discursiv, olfactiv şi lumea oablă

  1. Pingback: Colţul european « Colţu' cu muzică

Comments are closed.