“Regele va vorbi, la propriu prin voi, nouă! “

De la Cămăraş de lumini Cui si despre ce (nu) va vorbi Regele mâine

În primul rând trebuie sa recunoaştem că “reprezentanţii legitimi ai naţiunii” (de la Tăriceanu citire) care au ales sa nu chiulească marţi de la şedinta camerelor reunite ale parlamentului dau dovada de curaj sau…nesimţire.
Trebuie sa daţi dovadă de multă indrazneală ori neruşinare să staţi în faţa unui om mai greu decât toata istoria pe care v-aţi scremut s-o fabricaţi din ‘89 încoace, unui om care e mai mult decât vârsta grea pe care o poartă cu sine şi care, în plus, vă va vorbi şi pe alta limbă decât păsareasca cu care ne-aţi obişnuit de douăzeci de ani încoace.
Trebuie să vă dovediţi preaplini de petulanţă ori neobrăzare să vă supuneţi unui discurs care NU vi se adresează, al cărui contţnut va răzbi nealterat prin străvezia voastră fiinţă strivitoare de fotolii de piele şi piei de român, ale cărui cuvinte se vor prinde de voi precum pulberea de câini, cuvinte de care nu aţi catadicsit să faceţi uz vreodată în relaţia voastră cu electorii, pentru că, fireşte, nu le-aţi priceput vreodată rostul.
Trebuie să vă vădiţi temerari ori imperţnenti să vă incumetaţ a încerca sa staţi smirnă şi a vă deschide înfundatele urechi în acea atmosferă electrifica(n)tă cu riscul să vă trasnească (ne)firescul gând că poate n-aţi făcut nimic cu adevărat bun pentru naţia pe care o reprezentaţi, că poate forma de guvernamânt la care aţi conjurat e malignă, nefastă şi perdantă, că poate voi sunteţi furii prezentului acestui neam!
Trebuie că suntţti cutezători înnascuţi de vreme ce, nesiliţi de nimeni, vă veţi supune riscului posibil şi probabil de a experimenta şocuri electrice de felul exerciţiilor de admiraţie faţă de un om care este în acelaşi timp şi oră de istorie şi minutul necompromis de mâine.
Barbaţie sau obrăznicie… Intrepiditate ori semeţire…
În al doilea rând : puşlamalei politice, liotei de aspide veninoase care poartă sâmbetele Regelui, chiulangiilor de mâine : nici o scuză! De ce vă este frică?
Nu, Regele nu vă va înfrigura spinările cu (im)posibila, teoretica şi (im)practicabila restauratţe a Monarhiei! Nu, Regele nu va trânti cu pumnul în pupitru strigând că actul abdicării a fost impus cu forţa şi că este nul! Nu, Regele nu a urcat la tribuna pentru voi! Îl va trece fiori reci pe şira spinării văzând strădania voastră de a spoi pereţii mânjiţi ai instituţiei pe care o reprezentaţi şi unde v-a vorbit ultima oară, cu 64 de ani în urmă, ca şef de stat cu drepturi depline. Tot vouă v-a vorbit, de vreme ce comunisştiii n-au fost stârpiţi nici până în ziua de azi! Se va mâhni şi se va uita prin voi, dincolo de ziduri, în stradă.
Da, Regele va vorbi, la propriu prin voi, nouaă Da, se va adresa naţiunii într-un limbaj arhaic, pe care, din păcate, o bună parte din noi l-a uitat, căruia mulţi i-am pierdut înţelesul şi întinat rostul, dar care n-a fost nicicând mai actual. Ne va vorbi de :
…respect, stăruinţă, demnitate, temelie, valoare, credinţă, mândrie, competenţă, memorie, ideal, morală, sprijin, încredere, altruism, curaj, viitor, bucurie…dar peste toate astea, ne va vorbi ca sa ne dea nădejde!

10 thoughts on ““Regele va vorbi, la propriu prin voi, nouă! “

 1. Păi…, eu când am auzit de derbedeul ăla care a votat de ‘jde ori cu ambele mâini mi s-a suit sângele în cap! Nu l-a văzut nimeni dintre ăilalţi? Îi doare-n bască!

 2. Nadajduiesc ca vorbele Regelui sa ajunga acolo unde trebuie. La noi. Monarhisti sau nu, poate ca multi vor intelege cat de grotesti sunt cei care astazi vorbesc in numele nostru. Macar atat, si tot va insemna mult.

 3. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 89) « Teo Negură

 4. Pingback: DEXIGN. Broşura şi carbranding EnergoBit « Mirela Pete. Blog

 5. Acum vine si parerea unuia care nu poate si nu va putea vreodata sa-l respecte pe Mihai I, dar nici pe putoii din Parlament. Nu credeti ca a venit timpul unei schimbari reale? Chiar are sens sa ne intoarcem la o perioada pe care o mistificam inutil (http://tinyurl.com/6j5eoxb)? N-ati prefera un discurs de la unul care si-a muncit banii si care isi doreste cu-adevarat sa schimbe ceva? Personal, sunt la fel de satul de rege pe cat sunt satul de tranzitie si post-tranzitie.

  P.S: In linkul ala e o trimitere catre un articol mai vechi de pe Voxpublica, atunci cand obisnuiam sa ma cert cu lumea si pe alte site-uri. Daca nu accepti linkuri in articol, scoate-l fara probleme 🙂

  • Mulţumesc pentru vizită! E onorantă …
   Cât despre păreri, aici, reformulez, şi aici e locul larg, ochi să citească şi minţi să raţioneze …

   • Una peste alta, discursul a fost de bun simt, dar purtatorul nu mai are vreo forta. L-as fi gustat daca ”spectatorii din sala” erau legati, iar vorbitorul avea cativa camarazi inarmati langa. Suna extremist, dar judecand dupa ultimele 2 partide aparute, as zice ca in cativa ani, genul asta de iesire va deveni o optiune (din pacate).

    • Mie mi se pare deosebit tocmai prin absenţa forţei …
     Distincţia, incontestabilă şi modalitatea de a spune cuvinte grele într-o manieră politicoasă m-au cucerit!

 6. Pingback: Matinale – 6 « Colţu' cu muzică

 7. Bun..Fostul rege, care inca crede ca e rege…discurs cu vorbe mari, pe unii i-a cucerit, pe altii nu…eu ma intreb doar: cum era oare in anul de gratie 1911? Exact acum o suta de ani. Era mai bine in Romania de atunci? Era mai usor de existat in Romania regilor? Tare as vrea sa aflu raspunsul la aceste intrebari!

Comments are closed.